Jadąc do pracy mam zawsze trochę czasu na myślenie i na rozważania. Na różne tematy. Czasem miłe czasem mniej. Ostatnio tak sobie myślałam, co by było gdyby w dyskusję na temat kuchni wdali się Francuz z Włochem. Według mnie skończyłoby sie gębę obitą i okiem podbitym.
My, Polacy, Jesteśmy znani z narzekania. Że źle sie powodzi, ze Polska to źle, że to, że tamto, że siamto. Wielu z nas żyje w przekonaniu (nie wiem czy wlaściwym czy niewlaściwym) że polskie nie równa się najlepsze, co z jednej strony jest dobre, bo świadczy o braku zarozumiałości, ale z drugiej strony chyba nie za dobre, bo polskie wcale nie jest takie złe. W każdym razie wróćmy do naszego Włocha i Franzuca.
Włosi też lubią narzekać, ale, w przeciwieństwie do nas, są w stu procentach przekonani, ze WŁOSKIE = NAJLEPSZE. Włoskie samochody, włoskie ubrania, włoskie zabytki, no i oczywiście włoskie jedzenie. Mimo, że gospodarka kuleje, co drugi nie ma pracy, a co trzeci jest tak głupi że aż ręce opadają, uważają że mogli by rządzić całym światem. Jak wiele razy słyszałam, że Sardynia jest najpiękniejszym miejscem na świecie i że tu żyje się najlepiej. I to, o dziwo!, słyszałam od ludzi, którzy trochę świata zwiedzili. Owszem, Sardynia jest piękna, owszem jest morze i słońce, jednak patrząc na całokształt, na różne ważne aspekty życia, jestem święcie przekonana, że są miejsca piękniejsze i miejsca gdzie żyje się lepiej.
Parę razy popełniłamam ten błąd i wdałam się w dyskusję na temat, że włoskie to dobre, ale nie zawsze najlepsze. Zazwyczaj otrzymywałam odpowiedź w stylu "jesteś za młoda, co tam wiesz o świecie". No cóż, może nic nie wiem. Powróćmy więc do tematu kuchni.
Kuchnie włoską chyba każdy zna. Myślę, że swego czasu była to najpopularniejsza kuchnia w Polsce, teraz może trochę mniej, pojawiło się wiecej sushi i burgerów i tak dalej. Jednak dalej kuchnia włoska cieszy się powodzeniem. Chyba nie raz wasze puste żołądki i lodówki zostały uratowane przez pizzę na telefon. Makarony, ravioli, minestrone, tiramisù, mozzarella i wiele wiele innych. Gelato italiano? najpyszniejsze lody na świecie. Według mnie ogromnym plusem włoskiej kuchni jest to, że jest prosta. Weźmy taką pizzę. Drożdże, mąka, trochę passaty pomidorowej i mozzarella. Kiedyś to było danie ubogich. Teraz jest jedzone przez cały świat. jest tak popularne, że Amerykanie myslą, że to ich narodowe danie. (Z ciekawostek: pizza jest to danie kolacjowe, w całym mieście gdzie są dziesiątki różnych pizzeri, prawie żadna nie jest otwarta w porze obiadowej).
Co w takim razie z kuchnią francuską? Gotowano od zawsze, ale to wlaśnie Francuzi zdecydowali się uporządkować świat kulinarny, nadając nazwy, zapisując niepisane reguły. To we Francji kuchnia nabrała bardziej eleganckiej formy, potrawy stały się bardziej wyszukane. Dania kuchni francuskiej goszczą często na stołach na całym świecie. Pyszna zupa cebulowa, wołowina po burgundzku, ślimaki, żabie udka, cordon bleu. Wszystko dopelnione odpowiednio dobranym winem.
To we Francji powstał przewodnik Michelin nadający gwiazdki restauracjom, W samej Francji jest ponad 600 restauracji gwiazdkowych, we Włoszech około 300, a w Polsce... dwie. We Francji posiłek jest celebracją. Niedzielny obiad rozciąga się do pięciogodzinnego siedzenia przy stole i smakowania pyszności wraz z przyjaciółmi i rodziną.
No wiec kto by wygrał w naszej dyskusji? a kto by skończył z podbitym okiem?
Mój szef kiedyś powiedział, że inne kuchnie też są najlepsze, ale włoska jest bardziej najlepsza. Ja się nie przychylam ku żadnej kuchni. Będę jeść to co mi smakuje, nie ważne czy jest włoskie, francuskie, japońskie, indyjskie czy polskie.
Jaki morał z tego całego mojego wywodu? W sumie to do końca nie wiem. Może taki, ze powinniśmy być bardziej open-mind, by docenić także inne rzeczy. A może taki. że powinniśmy docenić też to co mamy. A może taki, ze Włosi i Francuzi to kuchenni egoiści? A może taki, że powinniśmy się zatrzymać na chwilę i próbować się nacieszyć wspólnym niedzielnym posiłkiem w dużym gronie. Nie wiem, pomyślcie sami.
Ps. Ale kiełbasy, zupy i domowe ciasta są najlepsze w Polsce.
Komentarze
Prześlij komentarz